ZNA haalt voormalige IZ-medewerkers terug naar de vloer

Tijdelijke medium care afdeling opgericht om voldoende bedden te voorzien

Om voldoende bedden voor ernstig zieke COVID-patiënten te voorzien, opent Ziekenhuis Netwerk Antwerpen dinsdag in ZNA Middelheim een tijdelijke step up-afdeling. Die omvat bedden en personeel voor patiënten die te ziek zijn voor een gewoon hospitalisatiebed, maar nog niet ziek genoeg voor een bed op de afdeling intensieve zorg.

Voor de bestaffing keren voormalige IZ-verpleegkundigen die zijn doorgegroeid binnen ZNA terug naar hun eerste liefde. Door de uitval van personeel is de inzet van deze medewerkers de enige manier om de toename aan COVID-patiënten aan te kunnen.

Om de verpleegkundigen werk uit handen te nemen, zoekt ZNA nog zorgbuddy’s. Deze tijdelijke medewerkers nemen niet-verpleegkundige taken over. Voor deze job is geen verpleegkundige kennis vereist. Registreren kan op https://www.zna.be/helpende-handen.

“De laatste schuif is nu leeg”

Wim Van de Waeter, algemeen directeur Patiëntenzorg,

“Door voormalige IZ-medewerkers die zijn doorgegroeid in te zetten, maken we onze laatste schuif leeg om zorg te blijven bieden. Meer dan een op de tien verpleegkundigen zijn door COVID buiten strijd. Daarnaast vinden we dat de collega’s – na maanden in de vuurlijn – van wat verdiende rust moeten kunnen genieten tijdens de feestdagen. Nog maar twee weken geleden hebben we de ingebruikname van ons nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix met vijf maanden uitgesteld om wat ademruimte te creëren.”

 

Els van Doesburg, voorzitter ZNA:

"Dit is een prachtig voorbeeld van solidariteit in de zorg. Hier kan ik alleen maar diep respect voor hebben. Het is ook het beewijs dat de druk op onze zorg heel hoog is en we ervoor moeten zorgen dat de cijfers gaan dalen. Als de cijfers deze dagen stabiliseren, is dat op een heel gevaarlijk niveau."

 

6 tot 8 tijdelijke bedden

Op de medium care liggen patiënten die niet in levensgevaar zijn, maar meer opvolging nodig hebben dan in een gewoon hospitalisatiebed. Ze krijgen ademhalingsondersteuning en worden nauw opgevolgd. Indien nodig – en als er plaats is – worden ze getransfereerd naar intensieve zorg.

De tijdelijke afdeling telt zes tot acht bedden en is open van dinsdag 7 december tot en met 15 januari. 18  verpleegkundigen zorgen samen met gespecialiseerde artsen voor de patiënten. De verpleegkundigen hebben gemiddeld 10 jaar ervaring en kregen een opfrissingscursus.

De gang in kwestie was leeggemaakt voor verbouwingen die eind januari starten. Door de nood aan  bedden neemt ZNA hem tijdelijk opnieuw in gebruik.

 

 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be