Vaccinatiedorp Spoor Oost

Toelichting werking

Het vaccinatiedorp VacCovid in Antwerpen is opgezet om snelheid, efficiëntie en veiligheid maximaal te combineren. Door de verschillende taken in het dorp te verdelen over zes verschillende soorten medewerkers, kan alles zonder tijdverlies verlopen. Het hele proces - van ingang tot uitgang - duurt normaliter 30 minuten.

Op dit moment kan het vaccinatiedorp 750 mensen per uur vaccineren, in de zomer zelfs 2500 per uur. Inwoners van de stad Antwerpen en de randgemeenten Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem kunnen er terecht voor hun vaccinatie.

 

Combinatie snelheid, veiligheid en efficiëntie

Dr. Jan Stroobants (diensthoofd van spoed ZNA Middelheim) tekende het vaccinatiedorp VacCovid uit: ​

“Het vaccinatiedorp is opgezet voor maximale veiligheid, snelheid en efficiëntie. Hiervoor hebben we vaccinatiedorpen in Duitsland en Nederland bezocht, en overlegd met verantwoordelijken in Israël. Ook onze ervaring met het testdorp aan Spoor Oost was erg nuttig. Alle inzichten hebben we verwerkt in VacCovid. Door de verschillende taken in het proces te verdelen over zes verschillende soorten medewerkers, kan alles zonder tijdverlies verlopen. We hebben het vaccineren zo eenvoudig gemaakt dat iedereen dit onder toezicht kan uitvoeren. Als de koelkasten gevuld zijn met vaccins, kunnen we nu 750 mensen per uur vaccineren, of 1 per 5 seconden. In de zomer zijn dat er zelfs 2500 per uur. Daarmee is VacCovid het grootste vaccinatiedorp van het land. ”

 

Klavertjevier voor vaccinaties

4 stappen voor wie zich laat vaccineren

Het vaccinatiedorp telt vier stappen voor mensen die zich laten vaccineren.

  1. Controle e-ticket en identiteit
  2. Vaccinatie
  3. Scannen toegediende vaccin
  4. Wachtruimte
De vier stappen in het vaccinatiedorp.
De vier stappen in het vaccinatiedorp.

 

1. Controle e-ticket en identiteit

Aan de ingang van Spoor Oost controleert een steward het e-ticket van de automobilisten. Na het stallen van de fiets of parkeren van de auto ga je naar een van de zes toegangsdeuren. Onderweg vraagt een steward of je eerder allergisch hebt gereageerd op een vaccin en of je je niet ziek voelt. Is dat wel het geval, dan word je eerst doorverwezen naar een arts ter plaatse. ​

In de eerste tent controleert een scriptor aan een van de twaalf desks (twee per rij) het e-ticket en de identiteit. Een steward geeft vervolgens aan wanneer je in de volgende tent naar een vaccinatiekabinet mag gaan.

Het e-ticket is niet hetzelfde als de passenger locator form die mensen moeten invullen voor een reis naar het buitenland.

Fake e-ticket.
Fake e-ticket.

 

 

 

 

 

2. Vaccinatie

De centrale plek in het dorp is de vaccinatieruimte. Die telt drie zones met telkens vier blokken van vier vaccinatiekabinetten, in totaal 48 vaccinatiekabinetten.

Een blok is te vergelijken met een klavertjevier: elk blok telt vier kabinetten waarin een vaccinator mensen inent. In het midden van zo’n blok bevinden zich de vaccinator en de spuiten met het vaccin die de apotheek heeft klaargemaakt. Dit systeem maakt een hoog tempo mogelijk. De vaccinator verliest geen tijd met bijvoorbeeld wachten op iemand die de schouder nog moet vrijmaken. In dat geval vaccineert de vaccinator iemand in een ander kabinet die de schouder al heeft ontbloot.

Zodra de gevaccineerde vorige bezoeker het kabinet heeft verlaten, mag je binnengaan. In het hokje mag je de schouder al ontbloten vóór de vaccinator aanwezig is. Zo gaat alles goed vooruit. Als je niemand ziet, hoef je je geen zorgen te maken: de vaccinator is nog bezig en komt snel bij jou.

Voor de inenting controleert de vaccinator een laatste keer je e-ticket om zeker te zijn dat je het juiste vaccin krijgt. De vaccinatie zelf is in een oogwenk voorbij.

Na de vaccinatie krijg je van de vaccinator een kaartje waarop het toegediende vaccin als barcode wordt vermeld. Dit kaartje neem je samen met je e-ticket mee.

Een vaccinator gaat naar iemand in het kabinet aan de rechterkant.
Een vaccinator gaat naar iemand in het kabinet aan de rechterkant.

 

3. Scannen toegediende vaccin

Aan de ingang van de wachtruimte laat je je e-ticket en het kaartje (met barcode) dat je van de vaccinator hebt gekregen inscannen aan een van de zes balies. Het informaticasysteem stuurt de gegevens van het toegediende vaccin naar je huisarts en naar Vaccinet. Via www.mijngezondheid.be kan je een vaccinatiebewijs downloaden

Op het tijdsticket dat je vervolgens krijgt, staat wanneer je de wachtruimte mag verlaten. ​

 

4. Wachtruimte

De wachtruimte telt 250 stoelen, op anderhalve meter van elkaar. Grote schermen aan de muur tonen hoe laat het is en geven informatie over wat de gevaccineerden na de vaccinatie mogen verwachten. Zodra de wachttijd op het ticket is verstreken, mag je vertrekken.

Wie zich na de vaccinatie niet goed voelt, kan een steward wenken door de arm op te steken. Indien nodig, haalt die er een aanwezige arts bij.

 

Over het vaccinatiedorp

Het verwarmde vaccinatiedorp meet 4150 vierkante meter, 690 parkeerplaatsen en 400 fietsenstallingen. Per uur wordt 1300 kubieke meter verse lucht aangevoerd.

Dagelijks leiden meer dan 100 medewerkers alles in goede banen. Het gaat om stewards, scriptors, vaccinatoren, medewerkers van de apotheek, logistiek medewerkers, artsen en coördinatoren. Intussen hebben zich al meer dan 2500 vrijwilligers hiervoor gemeld. Daarnaast gaan honderden studenten voor hun stage aan de slag in VacCovid.

Het vaccinatiedorp is gebouwd door Golazo, dat ook al het aanpalende testdorp neerzette. Golazo is een sportbedrijf dat inzet op beweging en een gezonde levensstijl. In normale tijden organiseert het grote evenementen waaronder de Antwerp 10 Miles en de Urban Trail Antwerp.

 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen
Dr. Jan Stroobants, hoofd spoed ZNA Middelheim
Dr. Jan Stroobants, hoofd spoed ZNA Middelheim

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be