Vaccinatiedorp Antwerpen test vaccinatiedraaiboek AstraZeneca

200 medewerkers eerstelijnszorg krijgen vaccin

Het vaccinatiedorp in de stad Antwerpen heeft vrijdagmiddag 200 eerstelijnsmedewerkers uit de zorg gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Het gaat om de test van de SOP (*) voor het vaccin. Met deze 'wet run' is het vaccinatiedorp helemaal klaar om van start te gaan. Eerder deze week hield het vaccinatiedorp al een geslaagde 'dry run' (= repetitie met placebospuiten).

(*) De Standard Operating Procedure is de stapsgewijze handleiding voor de volgende vaccinatiecentra die dit vaccin gaan toedienen.

 

Derde vaccin in België

200 eerstelijnsmedewerkers uit de zorg kregen als eersten in Vlaanderen het vaccin van AstraZeneca. Dat is na Pfizer / BioNtech en Moderna het derde vaccin dat België heeft gekocht. Als piloot vaccineerde het vaccinatiedorp VacCovid in Antwerpen een mix van huisartsen, apothekers, thuiszorgkundigen, contact tracers op het terrein, tandartsen/mondhygiënisten en medewerkers van wacht- en triageposten. Op vraag van de overheid zal het Antwerpse vaccinatiedorp de SOP voor dit vaccin evalueren. 

Dr. Venetia Andreakos (voorzitter huisartsenkring Antwerpen-zuid) kreeg het eerste AstraZeneca-vaccin:

"Als arts heb ik geen seconde getwijfeld om me te laten vaccineren. Kiezen voor vaccinatie is kiezen voor solidariteit en vrijheid. Door met z'n allen aan één kant te staan kunnen we dit virus klein krijgen."

Fons Duchateau, voorzitter Ziekenhuis Netwerk Antwerpen:

“VacCovid is er klaar voor. Dit is geen test meer. We zijn vertrokken om de bevolking van Antwerpen, Schoten,  Borsbeek en Wommelgem te beschermen aan de snelheid dat het vaccin ons bereikt. Het vaccinatiedorp is een bundeling van alle krachten in de strijd tegen het virus. Het is de poort naar de vrijheid die we allemaal willen heroveren “

Dr. Maaike Van Overloop (medisch coördinator eerstelijnszones Antwerpen) en Geert Van de Voorde (voorzitter eerstelijnszone Antwerpen Centrum):

"VacCovid is het bewijs dat de Zorgraden (de actoren uit de eerste lijn en welzijn samen met lokale besturen en de aanwezige ziekenhuizen) samen sterk kunnen bouwen en samen kunnen werken om voor altijd vrijheid en solidariteit te bereiken in het belang van het welzijn van de burgers."

Enige vaccin op koelkasttemperatuur

Van de drie beschikbare vaccins is dat van AstraZeneca het makkelijkste qua distributie. Waar de vaccins van Pfizer/BioNtech (-70 graden) en Moderna (-20 graden) bij vriestemperatuur bewaard moeten worden, volstaat een gewone koelkast voor AstraZeneca. Het vaccin wordt toegediend aan mensen van 18 tot 55 jaar. 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be