Testdorp TestCovid verhuist om vaccinatietempo nog te verhogen

Al 215 000 vaccinaties op Spoor Oost

Donderdag 27 mei zijn al 215 000e vaccins toegediend in het vaccinatiedorp op Spoor Oost. Dat is een verdubbeling op goed drie weken: op 3 mei werd de kaap van de 100 000e vaccinatie gerond. Om het vaccinatietempo nog te verhogen, verhuist het testdorp op Spoor Oost begin juni naar het Wilrijkse Plein aan de Vogelzanglaan.

 

Meer dan verdubbeling in mei

In de maand mei zijn er op 27 mei ’s avonds (op 21 vaccinatiedagen) 116 456 vaccinaties bijgekomen. Dat is meer dan het dubbele (118 procent) van het aantal vaccinaties gedurende de eerste 2,5 maanden. Eind april stond de teller op 98 332 vaccinaties. Het vaccinatiedorp was toen 41 dagen open.

Sinds de start op 19 februari zullen donderdagavond 214 802 vaccins toegediend zijn op Spoor Oost. De resterende dagen van mei zijn er nog 15 251 vaccinaties gepland. Dat brengt het totaal eind mei op 230 053, of 134 procent meer dan eind april. De komende weken wil VacCovid doorgaan op dit elan.

 

3 juni laatste tests op Spoor Oost

Om meer te kunnen vaccineren op Spoor Oost, verhuist testdorp TestCovid naar een andere locatie. Het drive-in testdorp waarmee vaccinatiedorp Vaccovid momenteel Spoor Oost deelt, zet immers een rem op het aantal vaccinaties. Dit komt doordat het kruispunt met de Noordersingel maximaal 600 wagens per uur aankan. Een deel van het autoverkeer komt voor het testdorp, waardoor het vaccinatiedorp niet op volle capaciteit kan werken. Vorige week werden dagelijks 6 500 mensen gevaccineerd, tegenover bijna 700 mensen per dag die zich lieten testen.

Donderdag 3 juni om 12 uur sluit het testdorp op Spoor Oost de deuren. Vrijdagmiddag 4 juni om 14 uur gaan de deuren open op de nieuwe locatie aan Wilrijkse Plein (Vogelzanglaan).

 

Meer tests voor buitenland en vaccinaties mogelijk

Nu internationaal reizen weer mag, laten sinds 6 mei 300 mensen per dag een betalende test voor het buitenland afnemen. Op Spoor Oost zit het aantal betalende tests daarmee aan zijn limiet.

De verhuizing maakt meer vaccinaties en meer tests mogelijk. Door het autoverkeer voor het testdorp weg te nemen op Spoor Oost kunnen er per uur 200 tot 250 mensen extra gevaccineerd worden. Het vaccinatiedorp vraagt dat bezoekers zo veel mogelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer komen. Info daarover is te vinden op https://vaccovid.be/nl/.

Daarnaast kunnen aan de Vogelzanglaan meer mensen getest worden dan op Spoor Oost. Dit is belangrijk voor de toenemende vraag naar tests voor vertrekkende en terugkerende reizigers. De aanvankelijke inschatting was dat er minder tests nodig zouden zijn naarmate het aantal vaccinaties steeg. Dat klopt niet meer nu vakantielanden voorlopig vasthouden aan tests en ook België bij terugkeer – ook bij gevaccineerden – tot nader order een test  vraagt.

 

Zomerdorp zonder drive-in

Het nieuwe testdorp aan de Vogelzanglaan verschilt op drie punten van dat op Spoor Oost.

  1. Eerst en vooral worden er alleen mensen getest die vertrekken naar of terugkeren van het buitenland (PCR-test) of mensen die een sneltest nodig hebben. Wie COVID-symptomen heeft of een hoogrisicocontact had, moet zich voortaan laten testen door de huisarts of een triagecentrum.
  2. Daarnaast verdwijnt de drive-in. In het nieuwe testdorp moet iedereen te voet aanschuiven en op een stoel gaan zitten voor de test. Zich laten testen in de wagen gaat niet meer.
  3. Tot slot gaat het om een zomerdorp. Dit is vergelijkbaar met het testdorp dat in augustus vorig jaar openging op Spoor Oost.

Het nieuwe testdorp is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (bus 17 en 22, tram 2 en 6). Voor fietsers zijn er fietsenstallingen en het Velostation 300 (Wilrijkse pleinen). Auto's kunnen parkeren op de Vogelzanglaan. De parking van Wilrijkse Plein is niet toegankelijk voor automobilisten die zich laten testen.

 

1500 tests per dag

Op de nieuwe locatie kan TestCovid 1500 mensen per dag testen, meer dan het dubbele vanop Spoor Oost. Het aantal tests en de openingstijden houden rekening met de vraag.

De tests kunnen gereserveerd worden op www.testcovid.be. Online reserveren is verplicht, langskomen zonder reservatie gaat niet. Het is belangrijk dat mensen zich laten testen op het gereserveerde tijdstip. Het resultaat van een betalende test is binnen de 48 uur beschikbaar. Een Engelstalig reisattest volgt per mail.

Alleen inwoners van de stad Antwerpen (districten inbegrepen), Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem kunnen zich laten testen in TestCovid.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be