Testdorp Spoor Oost verwacht dit weekend groot aantal tests

Voorbije weekend test om de 27 seconden

Het Antwerpse testdorp aan Spoor Oost verwacht het komende weekend veel mensen voor hun tweede test. Wie langer dan 48 uur in een rode zone in het buitenland is geweest, moet zich sinds 30 december laten testen op zowel de dag van de terugkeer als na zeven dagen. Daarom voorziet het testdorp aanstaande zaterdag en zondag (= 1 week na het einde van de kerstvakantie) meer tests en blijft het langer open. Vijf maanden na de opening heeft het testdorp bijna 50000 mensen getest.

 

Drukste weekend sinds opening in augustus

Het voorbije weekend was het drukste sinds de opening van het testdorp. De twee laatste dagen van de kerstvakantie lieten 1146 mensen zich testen. Dit was goed voor een test om de 27 seconden gedurende de 8,5 uur dat het testdorp open was. 83 procent van de geteste personen had een activatiecode van de overheid.

Om klaar te staan voor de verwachte toestroom van vakantiegangers die zich de tweede keer laten testen, blijft het testdorp zaterdag en zondag vier uur langer open (van 9.00 tot 16.30 uur). Daarnaast zullen er voldoende mensen en tests klaarstaan om elke dag 1170 mensen te testen. Een afspraak maken voor een test kan via www.testcovid.be.

 

Bijna 50 000 mensen getest op 5 maanden

Fons Duchateau, schepen van Gezondheidszorg stad Antwerpen en voorzitter ZNA:

“Dag op dag vijf maanden na de opening hebben bijna 50000 mensen (48932) zich in het testdorp laten onderzoeken op covid-19. Zo is het testdorp erin in geslaagd om veel druk weg te nemen van de Antwerpse huisartsen. Doordat zij minder tijdrovende tests moesten uitvoeren, hadden en hebben ze meer tijd voor hun patiënten. Ook de komende maanden blijft het testdorp er voor de inwoners, artsen en bedrijven uit de stad en betrokken buurgemeenten. De plannen voor de omvorming tot een vaccinatiedorp liggen klaar.”

 

Twee tests per minuut op 16 oktober

Met 13600 tests was oktober de drukste maand in het testdorp. Door de tweede golf schoot het aantal besmettingen toen pijlsnel omhoog, waardoor veel mensen zich wilden laten testen. Dinsdag 13 tot en met woensdag 20 oktober was de piekperiode over de vijf maanden dat het testdorp open is. Op deze acht dagen werden 5296 mensen getest, gemiddeld 733 op een werkdag.

Vrijdag 16 oktober tekende met 779 tests – 1 test om de 35 seconden – voor de drukste dag. Het grote aantal tests was een voorloper van het recordaantal opnames in de ziekenhuizen twee weken later.

 

Aantal tests per maand

Door aanpassingen in het aanbod van het testdorp of de teststrategie van de overheid kunnen de maanden onderling niet vergeleken worden.

  • Augustus (vanaf 6/8): ​ 4692
  • September: 11713
  • Oktober: 13609
  • November: 5449
  • December: 10616
  • Januari (t.e.m. 6/1): 2853

 

Gelijk aandeel voor tests na contactonderzoek / activatiecode en betalende tests

Tests op basis van een activatiecode of contactonderzoek en betalende tests namen samen 62 procent voor hun rekening. ​ Beide categorieën klokten af op ongeveer 15000 tests.

15230 tests waren betalend, omdat ze niet beantwoordden aan de terugbetalingsvoorwaarden van het RIZIV. De activatiecodes en contactonderzoeken leidden tot 14996 tests. Voorschriften van een arts namen 21 procent voor hun rekening (9185 tests).

 

9 op de 10 met de wagen

Negen op de tien geteste personen kwamen met de wagen. Dat is ook het veiligste: doordat de geteste persoon in de auto blijft zitten, is er minstens een autolengte afstand met de volgende persoon die getest wordt. Bij wandelstraten is de onderlinge afstand moeilijker te bewaren.

 

7000 vragen voor infolijn

De stad Antwerpen, de huisartsenkringen, ZNA en Golazo openden op 2 november een laagdrempelige lokale infolijn (03 376 95 95). Sindsdien werden 6835 oproepen behandeld. Vier op de tien vragen gingen over reizen naar het buitenland, iets meer dan een kwart (27%) over de testen in het testdorp, 15% waren informatieve vragen en 11 procent ging over testresultaten. Met 240 telefoons was 4 januari de drukste dag.

Naast algemene vragen beantwoordt de infolijn ook specifieke vragen over het testdorp en biedt ze telefonische ondersteuning voor wie vastloopt bij het maken van een online afspraak op www.testcovid.be. Voor vragen die niet over het testdorp gaan, kunnen mensen terecht op de federale infolijn 0800 14 689.

 

Eerste testdorp van het land

De uitbraak in de stad Antwerpen in volle zomer lag aan de basis van het testdorp. De Antwerpse huisartsen werden toen overspoeld door mensen die zich wilden laten testen. Om de druk op de eerstelijnszorg te verminderen, werd het testdorp in twee weken tijd op poten gezet. Inwoners van de stad (en districten) en de randgemeenten Borsbeek, Stabroek, Schoten en Wommelgem kunnen zich er laten testen in soort drive-in. Het testdorp ging van start op 6 augustus en was het eerste in België. Intussen zijn er nog testdorpen in o.a. de Antwerpse zuidrand, Brussel en Gent. ​ ​

 

Tijdslijn

  • 6/8: opening testdorp
  • 22/8: uitbreiding (ook test voor wie terugkeert uit oranje zone)
  • 2/9: uitbreiding (betalende test voor buitenlandse reis en hertest voor wie in quarantaine zit)
  • 21/10: wijziging teststrategie (geen test meer voor hoogrisicocontacten zonder symptomen en reizigers uit rode zones)
  • 2/11: start corona-infolijn stad Antwerpen
  • 3/11: start winterdorp (overdekt & verwarmd testdorp)
  • 9/11: uitbreiding (start sneltests voor bedrijven en essentiële overheidsdiensten)
  • 23/11: wijziging teststrategie (opnieuw test na hoogrisicocontact zonder symptomen)
  • 30/12: wijziging teststrategie (opnieuw test voor reizigers die terugkeren uit buitenland)

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be