Spoeddiensten ZNA en GZA Ziekenhuizen delen nieuw MUG-voertuig

Realtime navigatie helpt om verkeershinder te ontwijken

De spoeddiensten van ZNA Middelheim en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus ​ ​ hebben een nieuw MUG-voertuig (mobiele urgentiegroep) in gebruik genomen. Daarbij wordt al het materiaal gemeenschappelijk gebruikt, alleen het medisch team wisselt wanneer het voertuig naar de andere campus gaat. Dankzij realtime navigatie kan de MUG verkeershinder zo veel mogelijk vermijden, waardoor hij sneller ter plaatse geraakt. Daarnaast is er extra signalisatie voorzien, zodat kruisend verkeer de MUG beter ziet aankomen. Er is ook een ingebouwde zitplaats voor studenten.

 

Sneller ter plaatse door realtime navigatie

De nieuwe MUG is voorzien van autonome 4G. Dat wil zeggen dat er een 4G-kaart is ingebouwd in de wagen: een mobiel netwerk dat niet gelinkt is aan een smartphone. Daardoor kan het voertuig de meest recente navigatieapps gebruiken die voortdurend worden geüpdatet met realtime verkeersinformatie (zoals Waze) en zo sneller ter plaatse geraken.

Paul Mallentjer, hoofdverpleegkundige spoed GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus:

“Het grote aantal wegwerkzaamheden zorgt voor langere aanrijdtijden van interventievoertuigen. Wanneer een bepaalde route druk is, stelt de realtime navigatie de snelste weg voor. Zo kunnen we verkeershinder zo veel mogelijk ontwijken en onze aanrijtijden optimaliseren. Die investering in connectiviteit zal ongetwijfeld haar nut bewijzen tijdens bijvoorbeeld ​ de werken aan de Oosterweelverbinding.”

 

Betere zichtbaarheid voor kruisend verkeer

Het nieuwe MUG-voertuig is ook voorzien van de nieuwste signalisatiemogelijkheden.

Caitlin Van Herzele, verpleegkundig afdelingshoofd spoed ZNA Middelheim:

“Er is extra signalisatie aangebracht ter hoogte van de nummerplaat vooraan. Dit verlicht het wegdek vooraan de MUG, wat een groot voordeel vormt wanneer het voertuig bijvoorbeeld in het donker een kruispunt oversteekt. De signalisatie zorgt er dan voor dat het kruisend verkeer de MUG goed ziet komen.”

 

Zitplaats voor studenten

In de MUG is er ook een extra zitplaats ingebouwd voor studenten. De diensten spoedgevallen van GZA Ziekenhuizen en ZNA bieden jaarlijks aan zo’n 40 studenten verpleegkunde, geneeskunde of ambulancier de mogelijkheid om ervaring op te doen in het pre-hospitaalwerk en mee op interventie te gaan met de MUG. Zo kunnen ze na hun stage een weloverwogen keuze maken en eventueel doorstromen naar een vaste job op de spoeddienst.

 

Gemeenschappelijke MUG, alleen team wisselt

ZNA en GZA Ziekenhuizen werken al ongeveer een jaar met een gezamenlijke MUG. Zo kunnen ze al het materiaal gemeenschappelijk gebruiken, alleen het medisch team wisselt wanneer het voertuig naar de andere campus gaat. Daardoor moet de uitrusting niet aangepast worden en blijft de MUG ook tijdens de rit naar de andere campus inzetbaar.

Door de samenwerking kunnen GZA Ziekenhuizen en ZNA sneller – elke vier jaar – een nieuwe MUG kopen voor de twee campussen. Die wordt afwisselend door één van beide aangekocht. Dit keer werd het voertuig - een Volvo XC90 MUG - aangekocht door GZA Ziekenhuizen. Jaarlijks rukken de MUG’s van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en ZNA Middelheim uit voor 1 700 dringende ritten.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be