Minder stress en wachten voor melanoompatiënten bij ZNA

Meteen duidelijkheid door 1 consultatie met alle specialisten

Een gezamenlijke consultatie met de oncoloog en plastisch chirurg, bloedafname thuis de dag vóór de immunotherapie, werkplekken in de wachtruimte en een warmer ingericht dokterskabinet: dat zijn vier nieuwigheden voor melanoompatiënten (*) van het oncologieteam bij ZNA. Hiermee wil ZNA bij nieuwe patiënten met deze agressieve vorm van huidkanker stress en onzekerheid verminderen, en tijdverlies wegnemen. De aanleiding is een studie van Vlerick Business School over de wensen van melanoompatiënten. Sinds 2016 steeg het aantal melanoompatiënten met 28 procent.

 

(*) Melanomen zijn een agressieve vorm van huidkanker. Ze komen minder vaak voor dan andere huidkankers, maar kunnen veel ernstiger zijn.

Studie bij 12 ziekenhuizen

Op basis van een studie van Vlerick Business School bij twaalf Vlaamse ziekenhuizen heeft het oncologieteam van ZNA de contacten met melanoompatiënten herdacht om tegemoet te komen aan hun verwachtingen. Uit deze studie blijkt dat melanoompatiënten worstelen met het wachten op de uitslag van hun bloedonderzoek, de behoefte aan psychologische ondersteuning, een gebrek aan juiste informatie (bijvoorbeeld over wachttijden en het behandelingsproces), de transfer (naar en binnen het ziekenhuis) en parkeren.

 

“Eerder gast dan patiënt”

Dr. Joanna Vermeij, diensthoofd Oncologie:

“De waardering van een patiënt is niet alleen gebaseerd op de zorgkwaliteit, maar meer en meer ook op de patiëntervaring. Om deze beleving te verbeteren, hebben we nagedacht over de verschillende momenten en manieren waarop we te maken hebben met de patiënten. Op basis van de studie hebben we aanpassingen gedaan om onzekerheid en stress bij hen te verminderen en de wachttijd weg te nemen. Zo worden onze patiënten steeds meer een klant of een gast.”

Concreet zijn er vier aanpassingen.

  1. De dag vóór hun immunotherapie neemt ZNA bij de patiënten thuis bloed af.
  2. Tijdens een gezamenlijke consultatie krijgen nieuwe patiënten uitleg over de behandeling van zowel de oncoloog als de plastisch chirurg.
  3. In de wachtruimte zijn werkplekken (met wifi) ingericht.
  4. Het dokterskabinet is warmer aangekleed dan het klassieke dokterskabinet.

 

Bloedafname thuis: niet meer wachten op uitslag in het ziekenhuis

Voortaan neemt ZNA bij patiënten die immunotherapie krijgen de dag voor de behandeling bloed af. Zo hoeven ze in het ziekenhuis niet te wachten op de uitslag of op de bereiding van hun behandeling.

Vroeger kwamen de patiënten de dag van de therapie naar het ziekenhuis voor hun bloedafname, en wachtten ze vervolgens op het resultaat. Waren de waarden niet goed, dan moesten ze onverrichterzake terugkeren. 

 

Uitleg van 2 specialisten tijdens 1 raadpleging

Nieuwe patiënten met een kwaadaardig melanoom zitten meteen aan tafel met twee specialisten. Doordat de patiënt tijdens dezelfde raadpleging zowel de kankerspecialist als plastisch chirurg spreekt, kent hij of zij meteen het volledige behandelplan en antwoord op zijn of haar vragen. Dat geeft meer gemoedsrust en minder stress. 

Dr. Nathalie Blockx, oncologe ZNA Middelheim:

“Sommige melanomen groeien snel en kunnen vroeg uitzaaien. Alleen al door de diagnose hebben kankerpatiënten veel stress en vragen. Een gezamenlijke raadpleging geeft hen meteen duidelijkheid en rust. Op deze raadpleging krijgen ze binnen de week na de aanmelding door hun dermatoloog zowel het volledige behandelplan, de bijhorende data, als het antwoord op hun vragen. Daarnaast maken ze kennis met het hele zorgteam. Dit bespaart hen een verplaatsing, verschillende telefoons om een volgende afspraak vast te leggen en de stress die daar elke keer bij komt kijken. We hebben gemerkt dat dit gemoedsrust geeft aan de patiënten.”

Dr. Filip Thiessen, plastisch chirurg:

“De gezamenlijke consultatie is een snelle en doeltreffende manier om de beste behandeling aan te bieden. Dat kan met geneesmiddelen, of met een chirurgische ingreep. De patiënt en verwijzende dermatoloog staan centraal in deze aanpak.”

 

Werkplekken in de wachtruimte

Patiënten en hun begeleider kunnen in ZNA Middelheim gebruikmaken van twee werkplekken (met wifi). Ze kunnen zich in de wachtruimte plaatsnemen aan een bureau om bijvoorbeeld te werken, te surfen of mails te beantwoorden.

 

Gezelliger dokterskabinet

Voor een warmere sfeer is het dokterskabinet aangekleed met natuurfoto’s en enkele planten. Dit zorgt voor een andere sfeer dan het klassieke - klinische - dokterskabinet.

 

28% meer gevallen

Melanomen zijn aan een opmars bezig. ZNA behandelde in 2019 127 melanoompatiënten. Dat zijn er bijna dubbel zoveel als in 2016. Van 2015 tot 2018 steeg het aantal geregistreerde melanomen in Vlaanderen met 28 procent. In 2018 werden 2259 nieuwe gevallen geregistreerd, tegenover 1761 in 2015.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be