Medische primeur Benelux: oplossing voor 'vergeten' hartklep

Stentprothese mét kleppen ingebracht via liesader

  • 280000 Belgen hebben hart met lekkende tricuspidalisklep
  • Meer dan 50 procent met matige tot ernstig lekkende klep overlijdt binnen de 3 à 4 jaar
  • Alternatief voor klassieke operatie kan levens redden en levenskwaliteit teruggeven

 

ZNA is het eerste ziekenhuis in de BeNeLux waar succesvol een stentprothese met kleppen voor de behandeling van een lekkende tricuspiedklep (*) werd geplaatst. De stentprothese neemt de werking van de lekkende klep over, waardoor bloed niet meer terugvloeit van de rechterkamer naar de rechterboezem. Prof. dr. Stefan Verheye, prof. dr. Paul Vermeersch en een team van ZNA Hartcentrum plaatsten de stentprothese met de kleppen via de lies. Vroeger was een openhartoperatie nodig om dit probleem op te lossen. 

Zonder ingreep overlijdt het merendeel van de patiënten met een matig tot ernstig lekkende klep binnen de drie à vier jaar. 15 procent overleeft de klassieke operatie niet, nog eens 15 à 20 procent overlijdt binnen het jaar na de ingreep. Ongeveer 280000 Belgen hebben een lekkende tricuspidalisklep.

(*) Een van de vier hartkleppen.

 

Tot voor kort amper behandelingen voor ‘vergeten hartklep’

Deze medische primeur pakt het probleem aan van de lekkende tricuspidalisklep. Artsen noemen dit soms de ‘vergeten klep’: er zijn weinig tot geen behandelingen voor patiënten bij wie de klep niet goed werkt. De klassieke openhartoperatie (waarbij het hart wordt stilgelegd om de klep te herstellen), is niet zonder risico. Meer dan een op de zeven (15 procent) laat hierbij het leven, nog eens 15 à 20 procent overlijdt binnen het jaar.

 

“Ernstige en fatale aandoening”

Volgens een Britse studie kampt 2,6 procent van de bevolking met dit probleem. In België komt dat neer op 280000 mensen, waarvan 230000 volwassenen.

Prof. dr. Stefan Verheye duidt de ernst van het probleem en de slechte vooruitzichten voor de patiënt:

'Een lekkende tricuspidalisklep is een ernstige en op termijn fatale aandoening. Door vochtophoping leidt ze tot overbelasting van de inwendige organen, gezwollen ledematen en uiteindelijk hartfalen en overlijden. De helft van de patiënten met een matig lekkende tricuspidalisklep overlijdt binnen de vier jaar. Bij een ernstig lekkende klep is dat zelfs 60 procent binnen de drie jaar. Medicatie is geen goed alternatief: ze bestaat uit vochtafdrijvers, wat andere problemen veroorzaakt.

Hoewel veel mensen lijden aan dit probleem, laten slechts weinigen zich behandelen. In de Verenigde Staten hebben anderhalf miljoen mensen een lekkende tricuspidalisklep. Nog geen halve procent daarvan - 7000 patiënten per jaar – laat zich opereren.

 

Patiënt leeft langer en beter, overheid spaart geld uit

Bij de nieuwe techniek wordt met een huidprik via de liesader een stent-prothese ingebracht. Het verschil met een gewone stent is dat deze stent een aantal kleppen bevat. Die verbinden de twee holle aders in het rechterhart.

Prof. dr. Stefan Verheye:

“De nieuwe techniek heeft veel troeven om een doorbraak te zijn. Hij is beter voor de patiënt en goedkoper voor de gezondheidszorg. Eerst en vooral kan de levensverwachting heel sterk stijgen. Omdat dit nog een nieuwe methode is, is het nog wachten op gegevens over de lange termijn. Doordat de borstkas niet wordt geopend, is de narcose veel korter, verminderen de risico’s na de operatie en herstelt de patiënt veel sneller. Op termijn kan de ingreep zelfs onder lokale verdoving. Tot slot herstelt de patiënt veel sneller, en kan hij of zij opnieuw doen wat voor de operatie niet meer kon.”

 

Overheid moet ingreep eerst goedkeuren

Als de overheid deze ingreep financiert, kan dit veel patiënten hun levenskwaliteit teruggeven of zelfs hun leven redden. De nieuwe techniek is in nog ontwikkeling en wordt niet automatisch terugbetaald. Indien er geen therapeutische alternatieven zijn en de patiënt zonder ingreep snel zal overlijden, kan de ingreep worden uitgevoerd na goedkeuring door het FAGG (Federal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten). De patiënt betaalt dan alleen het verblijf in het ziekenhuis.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be