Medewerkers ZNA en GZA Ziekenhuizen keuren eengemaakt personeelsstatuut goed 

Groen licht voor nieuwe arbeidsvoorwaarden Ziekenhuis aan de Stroom 

De medewerkers van ZNA en GZA Ziekenhuizen hebben met een ruime meerderheid van tachtig ​ procent ​ het eengemaakte personeelsstatuut voor Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) goedgekeurd. Dat is een belangrijke stap met het oog op de fusie van beide ziekenhuizen tot ZAS op 1 april 2024. De bestuursorganen en directie van ZNA en GZA Ziekenhuizen en de vakbonden ACV-Puls en ABVV/BBTK zijn blij met het akkoord. 

De belangrijkste voorwaarden van het nieuwe statuut zijn dertig vakantiedagen voor wie werkt bij ZAS en de mogelijkheid om drie anciënniteitsdagen op te bouwen. Daarnaast krijgen alle ZAS-medewerkers maaltijdcheques van acht euro. De medewerkers konden online stemmen van 15 december 2023 tot 8 januari 2024. 

 

“Goed akkoord ondanks moeilijke omstandigheden” 

Omdat beide ziekenhuizen eigen personeelsstatuten hebben, was het van groot belang om een eengemaakt statuut te bekomen. Gelijke voorwaarden op de werkplek over de uurroosters, vakantiedagen, toeslagen voor nacht- en weekendwerk en allerlei extra’s garanderen het beste een goede werking van de nieuwe organisatie. 

 Fons Duchateau, toekomstig directeur Strategie & Transformatie van ZAS: 

“Het eengemaakte statuut is een belangrijke stap met oog op de fusie. Het gaat om voorwaarden over onder andere de arbeidsduur, het loon, het aantal vakantiedagen en bijkomende voordelen. Een nieuw ziekenhuis met twee personeelsstatuten en verschillende arbeidsvoorwaarden is immers niet wenselijk. Samen met de vakbonden hebben we een goed, competitief en toch betaalbaar akkoord bereikt, terwijl de omstandigheden dit niet gemakkelijk maakten. Ik denk bijvoorbeeld aan de hoge inflatie, de beperkte overheidsbudgetten en nakende hervormingen van de gezondheidszorg. Daarom ben ik heel blij met het groene licht voor het eengemaakte personeelsstatuut. ” ​ 

 ​ 

Geert Goossens, toekomstig directeur Personeel van ZAS: ​ 

 “Door de beide personeelsstatuten grondig naast elkaar te leggen, hebben we ook de elementen kunnen behouden die zowel voor de goede organisatie van het ziekenhuis als voor de werknemers het beste scoorden. Samen met de werknemersvertegenwoordiging hebben we in een heel positief sociaal klimaat een ontwerp van akkoord op enkele maanden tijd kunnen realiseren. De stemming toont aan dat er een groot draagvlak is voor het nieuwe eengemaakte personeelsstatuut.” 

 

Werknemersafgevaardigde bij ZNA Willemien Waumans (ACV-Puls): ​ 

“Belangrijke elementen van het nieuwe personeelsstatuut zijn dat alle medewerkers maaltijdcheques van acht euro krijgen en dat starters dertig vakantiedagen hebben. Na drie, zes en negen jaar komt daar telkens een extra dag bij.” 

 

Werknemersafgevaardigde bij GZA Ziekenhuizen Alain Millevert (ABVV/BBTK) 

“We vertrokken in de gesprekken vanuit een aantal principes. Een statuut dat zo eenvormig en eenvoudig mogelijk voor iedereen was, maar ook toekomstgericht. Zowel wat betreft aantrekkingskracht van de ziekenhuizen als betaalbaarheid. Naar ons aanvoelen zijn we daar in geslaagd, hoewel het werk zeker nog niet af is. We gaan nu samen met de werkgever verder aan de slag om de zaken verder te concretiseren.”

 

Een van de grootste werkgevers van het land 

Het nieuwe ziekenhuis zal tienduizend medewerkers tellen, waaronder een duizendtal artsen. Daardoor komt Ziekenhuis aan de Stroom bij de tien grootste werkgevers van het land. De medewerkers gaan aan de slag op dertien ZAS-campussen in de stad Antwerpen, Mortsel en Zoersel. ​ 

 ​ 

Eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België 

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Als de fusie plaatsvindt, is ZAS goed voor meer dan 3 300 bedden en tienduizend medewerkers, waarvan duizend ​ artsen. 

ZAS vzw telt na de fusie o.a. zes algemene ziekenhuizen, een psychiatrisch ziekenhuis en een psychiatrisch verzorgingshuis. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen. 

 

Kerncijfers over ZAS  

 13 operationele sites met ​ ​ ​ 

  • 6 algemene ziekenhuizen: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Augustinus, Sint-Jozef en Sint-Vincentius ​ 
  • 6 gespecialiseerde ziekenhuizen: Joostens, Hoge Beuken, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg, Sint-Elisabeth, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen ​ 
  • 6 dagcentra voor daghospitalisatie, raadplegingen en medisch-technische onderzoeken: Hoge Beuken, Jan Palfijn, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Middelheim, Sint-Elisabeth en Sint-Erasmus ​ ​ 
  • 3 medische centra: Regatta, Kaai 142 en Hof ter Schelde ​ 
  • 1 psychiatrisch verzorgingstehuis: PVT Antwerpen ​ 
  • 1 centrum voor patiënten met dementie: Joostens ​ 

 ​ 

6 spoeddiensten  

  • Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Augustinus, Sint-Jozef en Sint-Vincentius ​ ​ ​ 
  • Meer dan 180 000 spoedpatiënten per jaar ​ 
  • Meer dan 20 MUG-interventies per dag ​ 

 ​ 

4 materniteiten  

  • Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Augustinus en Sint-Vincentius ​ 
  • 8 500 geboortes per jaar ​ 

 ​ 

61 operatiekamers  

  • goed voor 96 000 operaties per jaar ​ 

 ​ 

Ca. 3 300 bedden  

  • Intensieve zorg: 88 bedden 
  • Brandwondencentrum: 10 bedden 

 ​ 

Erkenningsnummers  

  • Erkenningsnummer 009: Cadix, Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Elisabeth, Sint-Erasmus, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen, Joostens, Hoge Beuken, Kaai 142, Regatta ​ 
  • Erkenningsnummer: 099 Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius, Hof ter Schelde ​ 
  • Erkenningsnummer 998: Psychiatrisch Ziekenhuis (PZ) Stuivenberg ​ 
  • Erkenningsnummer 039: Psychiatrisch Verzorgingstehuis (PVT) Antwerpen 

 

 

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Alain Millevert

ABVV GZA Ziekenhuizen

Willemien Waumans

Werknemersafgevaardigde ZNA, ACV-Puls

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te werk. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be