Grootste testdorp van België stopt op 5 september

1 op de 3 inwoners voorbije jaar getest in TestCovid

Het Antwerpse testdorp TestCovid aan Wilrijkse Plein sluit definitief de deuren op zondag 5 september. Dertien maanden na de opening zijn de doelstellingen bereikt: de druk weghouden van de eerstelijnszorg en mensen testen die nog niet de kans hadden om zich te laten vaccineren. Wie vanaf 6 september een test nodig heeft, kan terecht bij de huisarts, een triagepunt of laboratorium. Een van de komende dagen neemt het testdorp de 200 000e PCR-test af.

 

'1 op de 3 neuzen getest'

Antwerps schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg:

‘Op 5 september neemt TestCovid afscheid van de Antwerpse neusgaten. Tegen dan heeft het team ongeveer 215 000 bezoekers getest: meer dan 200 000 PCR-tests en nog eens 15 000 antigeentests. Dat is meer dan 1 op de 3 neuzen in de eerstelijnszone van Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem. Een onwaarschijnlijk aantal, waarmee we de eerstelijnszorg overeind hebben gehouden.’

Dr. Liesje Eyckmans, voorzitter huisartsenkring Antwerpen centrum:

‘Toen TestCovid werd opgericht, was het de redder in nood voor de Antwerpse huisartsen. Tijdens de ganse werkingsperiode bleek TestCovid altijd een fijne partner en een voorbeeld van hoe stad, ziekenhuis, huisartsenkringen en andere partners op elkaar kunnen rekenen. Laat ons hopen dat het niet meer nodig zal zijn, maar moest het toch zijn: we weten wie we moeten bellen!’

Dr. Tim Vertongen, voorzitter huisartsenkring Antwerpen Noord:

‘Tijdens de zomer waren we heel bezorgd dat de eerste lijn zou overspoeld worden met vragen voor reistesten. Mede dankzij het testdorp is dit vermeden en hebben wij onze gewone patiëntenzorg kunnen waarborgen.’

Wouter De Ploey, CEO ZNA:

‘Hoewel we nog aan het bekomen waren van de eerste golf, hebben we als ZNA niet getwijfeld om onze collega’s van de eerste lijn bij te springen. En dat moest snel gebeuren, want de tweede golf was in juli 2020 al voorspeld. Uiteindelijk hebben we op drie fronten de strijd aangebonden met het virus: binnen onze muren, in het testdorp en ook nog in het vaccinatiedorp. Trotser dan dit kan ik niet zijn.’

 

Vraag naar tests gehalveerd in augustus

Nu iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren, is het niet meer nodig om het testdorp  open te houden. De huisartsenkringen hebben dat ook bevestigd. Daarnaast is de vraag naar tests sterk gedaald. In augustus kwam ongeveer 40 procent minder inwoners naar TestCovid. In juli nam TestCovid dagelijks gemiddeld 948 PCR-tests af. Voor de hele maand augustus is dat verminderd tot 517 per dag.

De dalende trend is nog sterker in de cijfers per dag. Toen de gratis PCR-tests op 28 juni van start gingen,  lieten gemiddeld 1 072 mensen per dag zich testen. Ook de twee volgende weken lag het daggemiddelde hoog: 1 046 per dag in de week van 5 juli en 1 030 in de week van 12 juli. Sindsdien is het daggemiddelde gedaald tot 346 in de week van 23 augustus. Dat is nog maar een derde ten opzichte van eind juni en begin juli.

 

Alternatieven voor TestCovid

Er zijn intussen voldoende alternatieven voor wie zich wil laten testen. Een overzicht daarvan is te vinden op www.testcovid.be en op https://www.antwerpen.be/info/60393114d6135bf2e4292682/corona-je-laten-testen. Zich laten testen in TestCovid kan nog tot en met 5 september, inschrijven kan op www.testcovid.be.

 

20 000 tot 30 000 tests per maand in mei, juni en juli

Het testdorp stond tot en met 3 juni op Spoor Oost, en staat sinds 4 juni aan Wilrijkse Plein. Op Spoor Oost kwamen op 10 maanden 134 000 mensen langs voor een test, aan Wilrijkse Plein waren dat er tot nu toe 65 000 op een kleine 3 maanden.

Met meer dan 20 000 tests per maand lag het zwaartepunt in de periode mei tot en met juli. De drukste maand was juli met 29 377 tests. Augustus zal vermoedelijk uitkomen op 16 000 tests.

Met 1 186 tests was donderdag 8 juli de drukste dag. Toen werd elke 15 seconden een test afgenomen.

 

200 000e PCR-test

De komende week voert TestCovid de 200 000e PCR-test uit sinds de opening op 6 augustus vorige zomer. Daar komen nog eens 15 000 sneltests bij voor bedrijven of evenementen.

Dit komt erop neer dat meer dan één op de drie inwoners van de eerstelijnszone Antwerpen zich in TestCovid heeft laten testen, en dus niet is moeten langsgaan bij de huisarts. De eerstelijnszone telt 606 364 inwoners en omvat de stad Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem.

 

Geschiedenis TestCovid

Spoedarts Jan Stroobants van ZNA Middelheim besefte in juli vorig jaar dat een nieuwe COVID-golf de eerstelijnszorg en vervolgens ook ziekenhuizen onder enorme druk zou zetten. Een deel van de stad Antwerpen had toen te kampen met een grote COVID-uitbraak. Om de eerstelijnszorg te ontlasten en de huisartsen te laten focussen op zieke patiënten, startte Ziekenhuis Netwerk Antwerpen eind juli met de voorbereidingen van het testdorp.

Twee weken na het eerste idee opende TestCovid op donderdag 6 augustus de deuren op Spoor Oost. Op 3 november ging een overdekt en verwarmd winterdorp open om medewerkers en geteste inwoners meer comfort te bieden. Om meer mensen te kunnen testen en het aantal vaccinaties op Spoor Oost op te trekken, verhuisde TestCovid op 4 juni naar Wilrijkse Plein. Op 5 september – na precies 13 maanden – sluit TestCovid de deuren.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ziekenhuis Netwerk Antwerpen

Over ZNA

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) is de grootste gezondheidszorgorganisatie van België. Op 8 sites omvat de groep 3 algemene ziekenhuizen, 7 dagcentra, 6 gespecialiseerde ziekenhuizen en een psychiatrisch verzorgingstehuis. De invloedssfeer van ZNA strekt zich uit over 32 gemeenten. Hiermee bereikt ZNA potentieel ruim een miljoen inwoners. In de stad Antwerpen behaalt ZNA een patiëntenaandeel van 44 procent.

ZNA stelt zo’n 6 300 mensen en 600 artsen te wrek. In totaal telt ZNA circa 2000 bedden. Jaarlijks worden ruim 50000 mensen gehospitaliseerd (opgenomen met overnachting) en krijgen meer dan 70000 patiënten een behandeling in dagkliniek. Het aantal ambulante patiënten ligt rond de 600000.

Neem contact op met

Kempenstraat 100 B-2030 Antwerpen

[email protected]

www.zna.be